Gebelikte En Sık Sorulan Sorular (10 soru)

Gebelikte En Sık Sorulan Sorular (10 soru)

Gebelikte En Sık Sorulan Sorular (10 soru)

Gebelikte, vücudunuzda meydana gelen garip ve bir o kadar da harika değişikliklerle dolu ki şüphesiz bir sürü soru kafanızda beliriyor. İşte gebelikte sürecinde en sık sorulan  ve merak edilen 10 soru sizlerle paylaşmak istedik.

Gebelik dönemini sağlıklı olarak geçirmek ve sağlıklı bir çocuk sahibi olmak her anne adayının hayalidir. Bu süreçte kimi zaman normal yaşantının dışına çıkmak, rutin alışkanlıklara mola vermek ve belirli kurallara uymak gerekebilir.  Beslenmemize ve hareketlerimize dikkat etmeli ve bu konuda doktorumuzdan yardım almalıyız.

1. Gebelikte saçlarımı ne zaman boyatabilirim?

Saç boyalarının bebeğin gelişimi üzerine olumsuz bir etkisi ispatlanmamakla beraber kimyasal içerikleri nedeni ile önlem olarak gebeliğin ilk üç ayında saç boyanmasını önermiyoruz. 3. aydan sonra daha doğal saç boyalarını kullanarak saç boyamanın bir sakıncası yoktur.

2. Gebelikte spor yapabilir miyim?

Gebelikte spor annenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı açısından son derece faydalıdır. Kasların ve ligamanların esnemesi ve kuvvetlenmesi doğum esnasında bebeğin itilmesi için çok faydalı iken; doğum sonrasında vücudun toparlanmasınada katkısı vardır.

En basit ve faydalı spor her gün düzenli olarak yapılan yürüyüşlerdir. Yüzme gebelere oldukça faydalı bir spordur ve denizde veya hijyen kurallarına uygun havuzlarda yapılabilir. Ayrıca yoga ve pilates de gebelikte son derece yararlı ve yapılması önerilen sporlardır.

3. Gebelikte cinsel ilişkiye girebilir miyim, ne zamana kadar?

Riskli bir durum olmadığı ve doktorunuz yasaklamadığı sürece, anne adayının  isteği doğrultusunda cinsel ilişkiye 36-37. gebelik haftasına kadar girilebilir. Bu haftadan sonra doğum ağrılarını tetikleme olasılığı nedeni ile  izin vermemekteyiz. İlişki anne adayının rahat ettiği bir pozisyonda olmalıdır.

4. Gebelikte araba kullanabilir miyim?

Gebe 28. gebelik haftasına kadar emniyet kemerini takarak araba kullanabilir. Bu haftadan sonra emniyet kemeri kullanılması sakıncalı olmaktadır. Herhangi bir çarpma veya sarsıntı anında emniyet kemerindeki gerilme ve baskı, plasenta (bebeğin eşi)’nın ayrılmasına veya kanamaya neden olabilmektedir. Bu nedenle mümkünse  bu haftadan sonraki gebelerin arabanın arka koltuğunda oturmasını ve mecbur kalmadıkça araba kullanmamasını öneriyoruz.

5. Gebelikte nasıl beslenmeliyim?

Hamilelik süresince anne adaylarının 12-15 kilo alması normaldir. İlk 3 ay içinde 1,5-2 kilo alınması idealdir. Beslenmede ilk dikkat edilecek konu besin maddelerinin temizliği, tazeliği olmalıdır. Gebelik süresince 3 ana öğün ve 3 ara öğün alınması ve bunların toplamında 1850-2000 kalori alınması önerilmektedir. Taze sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, et, balık ve tavuk alınmalı, aralarada kuru meyveler, ceviz, badem vb. kuruyemişler alınmalıdır. Çiğ et, az pişmiş et yenmemeli, midye, karides vb. deniz dibinden beslenen hayvanlardan ve sakatatlardan uzak durulmalıdır. Bunlarda ağır metal veya bazı hastalık yapıcı mikropların bulunma olasılığı yüksektir.

Beslenmede sıvı alımı çok önemlidir. Gebelerin günde 2,5-3 Lt (10-15 su bardağı) sıvı almasını istiyoruz. Bu su, ayran, ev yapımı limonata, doğal meyve suları veya haftada 1-2 şişe katkısız soda alımı şeklinde olabilir. Çay, kahve, asitli içeceklerden ise mümkün olduğunca  uzak durmalıyız. Gebelikte alkol kullanımı  önerilmemektedir, özellikle ilk 3 ay kullanılmamalıdır, daha sonraki haftalarda ise kullanılacaksa 1-2 kadehi geçmeyecek şekilde kırmızı şarap alınabilir.

Önemli bir konuda gebelikte tuz kullanımıdır. Gebelerin tuza ihtiyacı vardır  fakat bu aşırı olmamalıdır. Gebelikte tuzsuz yemek önerilmez, normal şekilde tuz kullanılmalı  ve aşırıya kaçılmamalıdır. Bu konudaki detayları doktorunuzla paylaşmanız doğru olacaktır.

6. Gebelikte yolculuk yapabilir miyim?

Gebelikte düşük tehlikesi veya başka bir sorun yoksa yolculuk yapmanın bir sakıncası yoktur. Önerilen sık molalar ve yürüyüşler yaparak rahat bir şekilde yolculuk yapılmasıdır. Uçak yolculuğu için ise gebeliğin 28. haftasına kadar doktor raporu olmaksızın bu haftadan sonra ise doktor raporu ile yolculuk yapılabilmektedir.

7. Epilasyon yapabilir miyim?

Gebelikte ağda veya epilasyon yaptırmanın bir sakıncası yoktur. Ancak gebelikte tüylerde bir miktar artış olması ve doğumdan sonra bunun düzeleceği akılda tutulmalıdır.

8. Gebeler güvenlik kapılarından geçebilir mi?

Alışveriş merkezlerindeki veya bina girişlerindeki güvenlik kapılarındaki elektromanyetik alan bebeğe sorun oluşturacak düzeyde değildir. Bu nedenle buralardan geçerken endişe etmeye gerek yoktur.

9. Gebelikte aşı yapılabilir mi?

Tetanoz aşısı, grip (H.İnfluenza), kuduz aşısı gebelikte uygulanabilir. Canlı aşılardan oluşan aşıların (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Su çiçeği vb.) yapılması sakıncalıdır.

10. Vajinal ultrason uygulamasının bebeğe zararı var mı? Düşüğe neden olur mu?

Vajinal yoldan uygulanan ultrasonografi özellikle erken gebelik haftalarında  bebeğin kalp atışlarının tespiti ve düşük olasılığının anlaşılmasında en önemli yardımcımızdır. Bebekle temas söz konusu değildir ve bebeğe hiç bir zararı yoktur. Ayrıca bu yöntem kesinlikle düşüğe sebep vermez tam tersine düşük tanısı koymamızı sağlayan en güvenilir yöntemdir.