Renkli Ultrason (İkinci düzey ultrasonografi)

Renkli Ultrason (İkinci düzey ultrasonografi)

Renkli Ultrason (İkinci düzey ultrasonografi)

Renkli ultrason, halk arasında 4 boyutlu ultrason olarakta bilinmektedir. Gebeliğin 18-24. haftalarında Perinatologlar tarafından yüksek çözünürlüğü olan özel aletlerle yapılan incelemedir. Bebeğin pozisyonuna ve annenin cilt altı yağ durumuna göre genelde 30-40 dk içinde tamamlanır. Ancak birkaç seferde tamamlanması da az görülen bir durum değildir. Genellikle karından yapılır ama duruma göre vaginalde yapılabilir.

Ana amaç bebeğin tüm anatomik yapısının, gelişiminin, bebeğin içinde yüzdüğü suyun, plasentanın, kan akımlarının ve rahim ağzının incelenmesidir.

Bu ultrasonografide toplumda sık görülen sakatlıkların %70-80’nini tespit edebilmekteyiz. Beyin gelişim problemleri (Anensefali, ventrikülomegali ), Damak-dudak yarığı, mide barsak tıkanıklıkları, kalp problemlerini görebiliriz ancak bazı zeka geriliği veya ruhsal bozukluklar ile giden hastalıkların, bazı cilt problemlerinin ve genetik bazı hastalıkların ultrasonografi ile görülebilen bulguları olmadığı için tespiti mümkün değildir.