Gebelikte D Vitamini Kullanımı

Gebelikte D Vitamini Kullanımı

Gebelikte D Vitamini Kullanımı

Gebelikte D vitamini desteği, 12. haftadan itibaren başlamalı ve gerekirse tüm gebelik boyunca devam etmelidir.

D vitamin eksikliği dünya genelinde gebelerin %5-84’ünde vardır. Ülkemizde de oldukça yaygındır.  D vitamininin %80’i güneş ışığından elede edilebilir ama %20’si suplement ve diyetle alınmalıdır.

Kanda 25(OH)D düzeyi ile ölçülür , beklenen normal değeri 30-60ng/mL’dir, aktif ve ana formu Kolekalsiferol D3’dür, günlük alınması gerekli doz standart hasta için 400 IU, riskli grupta 800 IU ve daha sorunlu hastalar için 800-1500 IU önerilmektedir. Güvenli üst sınır ise  5ooo IU’dir. Plasentadan bebeğe geçer ve kas vekemik yapısı, immün sistem, psikolojik durum, kan ve kan basıncı, barsak sistemi üzerinde etkili olur. Gebelere vitamin D desteği genel olarak tüm kurumlarda önerilmektedir.

Gebelikte D vitamini eksikliği nelere sebep olabilir?

  • Fetal büyüme kısıtlılığı
  • Bozulmuş glukoz toleransı
  • Gebelik tansiyonu, Preeklampsi
  • Sezaryen oranında artış
  • Düşük yeni doğan ağırlığı
  • Bozulmuş iskeler kas sistemi gelişim
  • Yetersiz İmmün sistem gelişimi

Gebelikte D vitamini önerisi

Gebelikte D vitamini nin yeterli alınması yüksek önem arz eder. Bu nedenle anne adaylarının her gün açık havada ve güneşli bir bölgede en az 15-20 dakika yürüyüş yapmaları gereklidir.

D vitaminin yoğun olarak bulunduğu gıdalar

D vitamini az sayıda gıdada ve az miktarda bulunduğu için beslenme yoluyla vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı tamamlamak oldukça zordur. Bu alanda yapılan çalışmalar ortalama bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece %20’sini besinler aracılığıyla aldığını göstermiştir. D vitaminin en yoğun bulunduğu gıdalar ise; balık, istiridye, yumurta, süt ve süt ürünleri, mantar, patates.